Stress på jobbet och sömnsvårigheter innebär tre gånger högre risk att dö av hjärtkärlsjukdomar enligt en ny studie publicerad idag i tidskriften European Journal of Preventive Cardiology, en tidskrift som ges ut av European Society of Cardiology. Fortsätt läsa ”Stressigt på jobbet och svårt att sova? Ingen bra kombination.”
Månad: april 2019
Träning på morgonen eller kvällen?
Två nyligen publicerade studier som presenterades den 18 april i tidskriften Cell Metabolism bekräftar utifrån försök på möss och på människor att dygnsrytm kan vara en viktig faktor som bestämmer kroppens svar på fysisk träning. Resultaten visar att den fysiska prestationsförmågan kan vara högre under kvällstid jämfört med morgontimmarna. Fortsätt läsa ”Träning på morgonen eller kvällen?”
Vitaminer och mineraler från riktig mat, inte från kosttillskott, är relaterat till lägre risk för förtidig död.
Tillräckligt intag av vissa vitaminer och mineraler leder till lägre risk att dö om dessa mikronutrienter kommer från riktig mat och inte från en pillerburk enligt en studie publicerad i tidskriften Annals of Internal Medicine den 9 april. Fortsätt läsa ”Vitaminer och mineraler från riktig mat, inte från kosttillskott, är relaterat till lägre risk för förtidig död.”
Träning är viktigare än diet för att bibehålla hälsosam kroppsvikt
Övervikt och fetma är ett av de största hoten mot hälsa idag. Aldrig tidigare har så stor andel svenskar varit överviktiga eller feta. Fetma och övervikt leder till en lång rad följdsjukdomar såsom cancer, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och inte minst kognitiva nedsättningar. De flesta som kämpar med sin övervikt vet hur svårt det är att uppnå en varaktig viktnedgång. Oftast klarar man av att banta ner sig åtminstone i någon utsträckning men att bibehålla sin nya kroppsvikt är det som är den stora utmaningen för de flesta. Fortsätt läsa ”Träning är viktigare än diet för att bibehålla hälsosam kroppsvikt”
Är nordborna lyckliga eller?
I slutet av mars presenterades FNs årliga rapport World Happiness Report 2019 som rankar totalt 156 länder utifrån hur lyckliga ländernas befolkningar upplever sig vara. De nordiska länderna toppar återigen listan över världens lyckligaste länder med Finland på förstaplatsen, följt av Danmark, Norge och Island. Sverige ligger 7:a vilket är en hög placering. Man kan fråga sig hur det kommer sig att Sverige hamnar så högt när vi vet att psykosocialt välbefinnande sjunker drastiskt hos den svenska befolkningen. Fortsätt läsa ”Är nordborna lyckliga eller?”